
Parabeny to estry alkilowe kwasu para-hydroksybenzoesowego, znane są jako związki
przedłużające trwałość produktu. Wykazują silne działanie przeciwko drożdżom i pleśniom,
nieco słabsze przeciwko bakteriom.
Z powodu swoich właściwości parabeny są powszechnie stosowane w produktach
kosmetycznych, farmaceutycznych i przemysłowych.
Stosowanie parabenów jako środków konserwujących jest dyskusyjne.
U wielu osób mogą wywoływać alergię. Nie udowodniono, aby ciągłe używanie kosmetyków konserwowanych parabenami miało znaczący wpływ na zdrowie człowieka.
Warto jednak pamiętać, że skóra to żywa tkanka
i naturalny sposób pielęgnacji jest dla niej najlepszy.
Stosując kosmetyki bez parabenów dbasz o swoją skórę.